Met goed water naar beter bier
700
post-template-default,single,single-post,postid-700,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.6.1,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Met goed water naar beter bier

Met goed water naar beter bier

Om een biertje te brouwen gebruiken we veel water. Het water is een onmisbaar en misschien dus wel het belangrijkste ingrediënt. De kwaliteit van het water bepaald in grote mate de smaak van het uiteindelijk te brouwen biertje.

We gebruikte eerst gewoon leidingwater

Voor onze eerst biertjes starten we met gewoon leiding water. Wij deden toen nog niet aan water behandeling omdat we al moeite genoeg hadden met het onder controle krijgen van het hele brouwproces. De eerste biertjes smaakte wel redelijk. Niet echt top maar ze werden wel steeds beter. Maar toch was eer altijd wel een smaakje wat je niet in een lekker biertje zou verwachten. We vroegen ons af of dit door het water zou komen dat we gebruikte. We zijn ons toen maar eens gaan verdiepen in het water.

Nu maken we speciaal brouwwater

Op internet is er van alles te lezen en te zien over hoe het water voor bierbrouwen behandelt kan worden. Het is zeker de moeite waard om daar te beginnen met het verzamelen van informatie. Later kwamen we er achter dat met de app van BrewFather je een eigen waterprofiel kan aanmaken en in je brouwrecept de toevoegingen voor het brouwwater kunt opnemen. De app kan voor ieder recept uitrekenen wat de behandeling van dit waterprofiel moet zijn.

De toe te voegen stoffen zijn overal wel te koop. Onze brouwerij heeft het geluk een laborant tussen de brouwbroeders te hebben.

Het lijkt wel toverwater

Sinds we ons water behandelen, smaken de biertjes echt veel en veel beter. Dat vreemde smaakje is nu helemaal weg getoverd. We hebben versteld gestaan hoeveel invloed de kwaliteit van het water op de smaak van het bier heeft. Onze blondjes worden steeds lekkerder! 

Wat wanneer

Zonder er verder al te diep op in te gaan geven we hieronder even wat aanvullende informatie over wanneer wij welke stoffen toevoegen.

Baking Soda (NaHCO3) — Start Maischen

Calcium Chloride (CaCl2) — Start Maischen

Epsom Salt (MgSO4) — Start Maischen

Gypsum (CaSO4) — Start Maischen

Lactic Acid 80% — Start Spoelen

Protafloc — 15 minuten voor het einde van het Koken

Geen reactie's

Geef een reactie